Over mij

Creatief schrijven

Eind jaren ’90 kocht ik in een boekenwinkel in Boston het boekje ‘Writing Down the Bones’ van Natalie Goldberg. Ik hield al sinds mijn 10e dagboeken bij maar dit boek opende een nieuw luikje in mijn hoofd. Tijdens mijn propedeuse Engelse Taal en Letterkunde en later mijn studie Europese Studies had ik vooral geleerd om met je teksten de lezer te informeren of te overtuigen. Nu ontdekte ik dat je over van alles en nog wat kon schrijven en dat je daar vooral je verbeeldingskracht bij mocht gebruiken. Niet lang daarna ontdekte ik de boeken van Julia Cameron: ‘The Artist’s Way’ en ‘The Right to Write’. Deze boeken inspireren mij vandaag de dag nog altijd en hebben bijgedragen aan mijn liefde voor schrijven.

Schrijven zet dingen in beweging

Schrijven heeft mij altijd geholpen in tijden dat ik voor mijn gevoel ‘vast’ zat. Zo verwerkte ik liefdesverdriet, gevoelens van heimwee, periodes van eenzaamheid, schreef ik over mijn miskramen, de periode dat ik intensief mantelzorger was en rouwde ik op papier om het verlies van dierbaren. Ook hielp het mij problemen op te lossen, keuzes te maken en mijn loopbaan een nieuwe wending te geven. Keer op keer voelde ik dat schrijven dat gevoel van vastzitten oploste. Door contact te maken met mijn innerlijke weten kwam ik tot nieuwe inzichten, inspiratie en energie. Ik kwam weer in beweging!

Schrijven is gezond

Het verraste mij daarom niet dat wat voor mij altijd als natuurlijk voelde ook gewoon wetenschappelijk is aangetoond. Schrijven is niet alleen goed voor je mentale gezondheid maar ook voor je fysieke gesteldheid. James W. Pennebaker en Joshua M. Smyth hebben hier eind jaren ’80 al uitgebreid onderzoek naar gedaan en concludeerden dat slechts een paar minuten schrijven over pijnlijke gebeurtenissen veel goeds kan doen. Oude emoties worden verwerkt, men ervaart een groter geluksgevoel, stress neemt af, relaties verbeteren en zelfs het immuunsysteem wordt versterkt.

Intuïtief schrijven

En toen ontdekte ik intuïtief schrijven. Ik heb al veel technieken uitgeprobeerd maar voel mij het meeste thuis bij deze methode. Met een kleine (creatieve) schrijfprikkel kom je snel bij je gevoel. Je schakelt gaandeweg je innerlijk criticus uit en wordt milder naar jezelf en je omgeving. Al schrijvend contact maken en luisteren naar je intuïtie leidt altijd tot nieuwe inzichten en helderheid.

Al met al speelt schrijven al bijna mijn hele leven een belangrijke rol. Met SchrijfBeweging laat ik nu ook graag anderen de waarde van schrijven ervaren.

Wil je meer weten over mijn achtergrond en werkervaring? Kijk dan even op mijn LinkedIn profiel.

En wil je weten welke boeken over schrijven mij geïnspireerd hebben? Kijk dan op mijn Goodreads pagina.