Big Magic

star glitters with magic text

Elizabeth Gilbert’s boek Big Magic is een van mijn all time favorites. Als ik even zonder inspiratie zit of mij een beetje down voel dan pak ik het boek er bij. In dit blog deel ik een aantal lessen die ik uit Big Magic heb geleerd. Ik hoop dat jij er ook wat aan hebt. Of beter nog, dat je zelf het boek gaat lezen.

Volgens Gilbert kan iedereen altijd een creatief leven leiden. De volgende ingrediënten zijn volgens haar essentieel: moed, betovering, toestemming, vasthoudendheid en vertrouwen. Hieronder ga ik kort op elk onderdeel in.

Moed

Om te beginnen heb je moed nodig. Ga er maar vanuit dat er altijd angst bij komt kijken wanneer je iets nieuws, creatiefs of innovatiefs gaat ondernemen. Het is vaak griezelig en eng. Maar volgens Gilbert kun je het beste ruimte geven aan die angst. Hoe minder je er tegen vecht, hoe minder het je in de weg zal zitten. Dus accepteer dat die angst aanwezig is maar laat je toch vooral leiden door je nieuwsgierigheid en niet door die angst. Moedig zijn is iets doen wat je eigenlijk een beetje spannend vindt. Creatief zijn vraagt om moed.

Betovering

Het volgende ingrediënt is betovering. Gilbert beschrijft het creatieve proces als iets magisch. Volgens haar fladderen er overal in de wereld ideeën rond die zich willen manifesteren. Ideeën zijn voortdurend op zoek naar mensen met wie ze kunnen samenwerken om hun idee uit te kunnen voeren. Als je je nieuwsgierigheid volgt en goed luistert, dan komen de ideeën vanzelf tot je. Dat voelt als inspiratie. Doe je niets met dat idee dan fladdert het gewoon weer verder, op zoek naar iemand die wel mee wil werken. Dus zorg dat je je ogen en oren openhoudt.

Toestemming

Het derde ingrediënt is toestemming. Je hebt van niemand toestemming nodig om een creatief leven te leiden. Het is jouw goed recht om hier te zijn en je stem te laten horen en je eigen visie op de dingen te hebben. En denk niet bij alles: “Oh, maar dat is al door iemand anders gedaan”. Het is nog niet door jou gedaan. Als je authentiek bent, dan voelt het vanzelf origineel. Dus doe vooral wat je leuk vindt, niet om iemand te redden, niet omdat het belangrijk moet zijn maar gewoon omdat je het graag doet.

Vasthoudendheid

Denk niet: “Maar het is nu toch al te laat”, of “Ik ben al te oud nu”, of “Wat zullen mensen wel niet denken?” Allereerst is iedereen veel te druk met zichzelf om zich druk te maken om jou. En verder, je kunt elke dag starten met het leven van een creatief leven. Het is niet te laat en je bent niet te oud. Onderweg word je ongetwijfeld teleurgesteld of raak je gefrustreerd, maar ga vooral door! Hou vol! Fake it till you make it. En daarbij mag je gerust imiteren. Iedereen imiteert voordat ze kunnen innoveren. Perfectie weerhoudt mensen ervan om dingen af te maken, of erger nog, om zelfs maar te starten. Dus laat je perfectie los, want die staat je alleen maar in de weg. “Done is better than good”.

Vertrouwen

Vertrouw er op dat creativiteit je altijd weet te vinden, zelfs als je haar onderweg bent kwijtgeraakt. Wacht niet tot je je passie hebt gevonden want met wachten kom je nergens. Kom vooral in beweging. Inspiratie wordt namelijk aangetrokken door beweging. Dus ga wat doen. Wees nieuwsgierig. Je nieuwsgierigheid leid je uiteindelijk naar onverwachte plekken en wie weet vind je onderweg zelfs je passie. De uitkomst doet er niet toe. Je bent geboren om te creëren, ongeacht de uitkomst.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: